Zet aantoonbare stappen tegen non-compliance en schijnzelfstandigheid in de samenwerking met zzp’ers met de werkwijze van Interselektie Betrouwbaar sinds 1986.
Maak een afspraak voor gratis adviesSchijnzelfstandigheid is een groeiend probleem in de arbeidsmarkt. Het ontstaat wanneer een zzp’er feitelijk hetzelfde werk doet als een werknemer in loondienst, maar zonder de rechten en zekerheden die een vaste baan biedt. Denk bijvoorbeeld aan het werken onder gezag, organisatorische inbedding en beperkte eigen verantwoordelijkheid. Dit kan onbedoeld gebeuren, maar vanaf januari 2025 brengt risico’s met zich mee voor zowel de opdrachtgever als de zelfstandige. De wet dba speelt hierin een belangrijke rol bij het vaststellen van de arbeidsrelatie. Het gebruik van nieuwe modelovereenkomsten kan hierbij helpen om een verkapt dienstverband te vermijden. Schijnzelfstandigheid blijft daarom een belangrijk aandachtspunt voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers.
Wat betekent het voor werkgevers/opdrachtgevers?
Als werkgever loop je het risico dat een zzp’er achteraf toch als werknemer wordt gezien. Dit kan leiden tot flinke naheffingen, zoals het betalen van premies en belastingen. In sommige gevallen kan dit met terugwerkende kracht plaatsvinden, wat voor extra financiële druk zorgt. Ook kan het juridische gevolgen hebben, bijvoorbeeld als blijkt dat de zzp’er eigenlijk recht heeft op een arbeidsovereenkomst. Het onderscheid tussen een echte zelfstandige en een schijnzelfstandige is dus belangrijk om je bedrijf te beschermen en schijnzelfstandigheid voorkomen. De belastingdienst gaat vanaf 2025 strenger handhaven, waardoor het essentieel is om risico’s te beperken en schijnzelfstandigheid voorkomen. Het actief monitoren van arbeidsrelaties is essentieel om problemen met schijnzelfstandigheid te vermijden.
Wat betekent het voor ZZP’ers?
Voor een zelfstandige betekent schijnzelfstandigheid vaak dat je minder zekerheid hebt dan werknemers in loondienst. Denk aan het ontbreken van doorbetaling bij ziekte, vakantiegeld of pensioenopbouw. Bovendien kun je verplicht worden om belastingen of sociale premies terug te betalen, als het blijkt dat je niet voldoet aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap. Ook kunnen er fiscale gevolgen zijn, zoals het verlies van bepaalde aftrekposten.
De overheid scherpt de regels aan om schijnzelfstandigheid zzp tegen te gaan. Belangrijke recente ontwikkelingen zijn:
Opheffing handhavingsmoratorium Wet DBA per
1 januari 2025: Vanaf deze datum wordt er strenger gehandhaafd op schijnzelfstandigheid.
Voorstel Wet VBAR: Dit wetsvoorstel introduceert een stappenplan om te bepalen of iemand werkt als werknemer of zelfstandige.
Bij Interselektie helpen we zowel opdrachtgevers als zzp’ers om duidelijke afspraken te maken en controleren of de werkrelatie voldoet aan de regels. Met onze expertise zorgen we ervoor dat jij zonder zorgen kunt werken of samenwerken.
Werk met goedgekeurde modelovereenkomsten en houd rekening met lopende modelovereenkomsten
Controleer regelmatig of de afspraken in de praktijk ook worden nageleefd
Zorg dat opdrachtgevers en zzp’ers samen verantwoordelijk zijn voor de naleving van afspraken
Doe de Ondernemerschap Checklist (voor zzp’ers)
Om zelfstandigen extra te ondersteunen, hebben we een handige checklist ontwikkeld waarmee je makkelijk kunt controleren of jij risico loopt op schijnzelfstandigheid. Door de checklist in te vullen, krijg je direct inzicht in jouw situatie en ontvang je van ons passend advies. Een zzp’er inhuren? Wij bieden ondersteuning om ervoor te zorgen dat de samenwerking aan alle wettelijke eisen voldoet. Zelfstandig ondernemers kunnen hiermee beter bepalen of hun werkwijze voldoet aan de eisen van de regelgeving. Benieuwd? Vul de checklist vandaag nog in of neem contact met ons op voor meer informatie!
Wil je zeker zijn van je arbeidsrelaties? Maak dan een afspraak!
Antwoord